Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - JEREMIAH 24

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  24:1 Jahve mi pokaza, i gle: dvije kotarice smokava stajahu pred Domom Jahvinim, poto Nabukodonozor, kralj babilonski, odvede iz Jeruzalema i izagna u Babilon Jekoniju, sina Jojakimova, kralja judejskoga, zajedno s knezovima judejskim, kovaima i bravarima.

  24:2 U jednoj kotarici bijahu izvrsne smokve, kakve ve jesu rane smokve; a u drugoj bijahu pokvarene smokve, tako rave da se ne mogahu jesti.

  24:3 I Jahve me upita: "Jeremija, to vidi?" A ja odgovorih: "Smokve! Dobre su vrlo dobre, a loe su vrlo loe - tako loe da nisu za jelo."

  24:3 Od trinaeste godine Joije, sina Amonova, kralja judejskoga, sve do dana dananjeg, ove dvadeset i tri godine, dolazila mi je rije Jahvina i ja sam vam jednako govorio, ali me niste sluali.

  24:4 I doe mi rije Jahvina:

  24:4 I Jahve je svejednako slao k vama sve sluge svoje, proroke, ali vi niste sluali i niste prignuli ui svoje da ujete.

  24:5 Ovako govori Jahve, Bog Izraelov: "Kao na ove dobre smokve, tako u milostivo pogledati na sunje judejske koje sam s ovoga mjesta prognao u zemlju kaldejsku.

  24:5 I govorahu vam: "Vratite se svaki sa zla puta svojega i od zlih djela svojih i ostanite u zemlji koju Jahve dade vama i ocima vaim za sva vremena;

  24:6 I milostivo u svrnuti oi na njih i vratiti ih u ovu zemlju. Ponovo u ih podii i neu ih vie unititi; opet u ih posaditi i neu ih vie iupati.

  24:6 i ne idite za tuim bogovima da im sluite i da im se klanjate; i ne gnjevite me djelima ruku svojih, pa vam neu nita naao uiniti.

  24:7 I dat u im srce da me poznaju da sam ja Jahve, da budu narod moj, a ja Bog njihov, jer e se oni svim srcem svojim opet k meni obratiti.

  24:7 Ali me niste posluali - rije je Jahvina - nego me razgnjeviste djelima ruku svojih, na svoju nesreu!"

  24:8 Ali kao s loim smokvama koje su tako loe da nisu za jelo - da, rije je Jahvina - tako u postupiti i sa Sidkijom, kraljem judejskim, s njegovim knezovima i sa svim Jeruzalemcima to preostadoe u ovoj zemlji i s onima to se u Egiptu nastanie.

  24:8 Zato ovako govori Jahve nad Vojskama: "Jer niste posluali mojih rijei,

  24:9 Uinit u da budu na uas svim kraljevstvima zemaljskim, na sramotu i porugu, na ruglo i kletvu posvuda kamo ih protjeram.

  24:9 evo, ja u poslati i podignuti sve narode sa sjevera - rije je Jahvina - i slugu svoga Nabukodonozora, kralja babilonskoga, i dovest u ih na ovu zemlju i na njene stanovnike i na sve okolne narode; izruit u ih kletom unitenju i uinit u ih uasom i ruglom, vjenim razvalinama.

  24:10 I poslat u na njih ma, glad i kugu dok se ne istrijebe sa zemlje koju dadoh njima i ocima njihovim." 25Rije upuena Jeremiji o svem narodu judejskom, etvrte godine Jojakima, sina kralja judejskog - to je prve godine Nabukodonozora, kralja babilonskog. 2Prorok

  24:10 I uguit u meu njima svaki glas radosti i veselja, klicanje zarunika i zarunice i klopot rvnja i svjetlost svjetiljke.

  24:11 Sva e se zemlja pretvoriti u pusto i pustinju i svi e narodi sluiti kralju babilonskom sedamdeset godina.

  24:12 Ali kad se navri sedamdeset godina, kaznit u kralja babilonskog i narod onaj - rije je Jahvina - za bezakonje njihovo i zemlju kaldejsku i pretvorit u ih u vjene razvaline.

  24:13 Dovest u na tu zemlju sve to sam protiv nje rekao - sve je to napisano u ovoj knjizi, to prorokova Jeremija za sve narode."

  24:14 "I oni e sluiti mnogim narodima i velikim kraljevima i platit u im po njihovim inima i po djelima ruku njihovih."

  24:15 Ovako mi ree Jahve, Bog Izraelov: "Uzmi ovaj pehar vina iz moje ruke i napoji njime sve narode kojima u te poslati.

  24:16 Neka piju dok ne zateturaju i dok se ne izbezume zbog maa to u ga meu njih poslati."

  24:17 I uzeh pehar iz ruke Jahvine i napojih njime sve narode kojima me Jahve bijae poslao:

  24:18 Jeruzalem i gradove judejske s njihovim kraljevima i knezovima, neka budu razvalina, pusto, ruglo i prokletstvo, kao to su i danas;

  24:19 faraona, kralja egipatskoga, s njegovim slugama i knezovima i narodom njegovim

  24:20 i svu onu mjeavinu naroda: sve kraljeve zemlje Usa, sve kraljeve zemlje filistejske, Akelon, Gazu, Ekron i ono to ostade od Adoda;

  24:21 Edom, Moab i sinove Amonove;

  24:22 sve kraljeve Tira, sve kraljeve Sidona, kraljeve otoka onkraj mora;

  24:23 Dedan, Temu, Buz i sve one ostrienih zalizaka,

  24:24 sve kraljeve Arabije, sve kraljeve mjeavine naroda koji obitavaju u pustinji;

  24:25 sve kraljeve Zimrija, sve kraljeve Elama i sve kraljeve Medije;

  24:26 sve kraljeve Sjevera, blize i daleke, jednog za drugim, i sva kraljevstva na licu zemlje. A kralj eak pit e poslije njih.

  24:27 I reci im: "Ovako govori Jahve nad Vojskama, Bog Izraelov: 'Pijte! Opijte se! Bljujte! Padnite da se vie ne dignete od maa koji u pustiti meu vas.'

  24:28 Ako ne bi htjeli uzeti pehar iz tvoje ruke da piju, reci im: 'Ovako govori Jahve nad Vojskama: Morate piti!

  24:29 Jer, evo, ja sam poeo kanjavati grad koji se zove mojim imenom. A vi zar da proete bez kazne? Ne, neete ostati nekanjeni, jer u sam dozvati ma da udari na sve stanovnike zemlje' - rije je Jahve nad Vojskama.

  24:30 Ti im, dakle, prorokuj sve rijei ove i reci im: 'Jahve ree sa visine, iz svetoga stana grmi glasom, rie iza glasa protiv panjaka svoga, podvikuje kao oni to groe gaze. Do svih stanovnika zemlje

  24:31 dopire bojni klik - do nakraj svijeta - jer Jahve se parbi s narodima, izlazi na sud sa svakim tijelom, bezbonike e mau izruiti - rije je Jahvina.

  24:32 Ovako govori Jahve nad Vojskama: Evo, nesrea ve zahvaa narod za narodom; nevrijeme strano ve se prolama s krajeva zemlje.'"

  24:33 U onaj dan bit e pobijenih Jahvinih s jednoga kraja svijeta do drugoga. Za njima nitko nee naricati, niti e ih tko pokupiti i sahraniti; ostat e kao gnoj po zemlji.

  24:34 Kukajte, pastiri, i viite, valjajte se po praini, vodii stada, jer vam se ispunie dani za klanje, popadat ete ko ovnovi izabrani.

  24:35 Vie nema utoita pastirima, niti spasa vodiima stada.

  24:36 uj, kako vapiju pastiri, kako kukaju vodii stada, jer Jahve pustoi panjak njihov,

  24:37 mirna su pasita poharana od jarosna gnjeva Jahvina.

  24:38 Lav ostavlja gutaru jer e zemlja njihova opustjeti od maa pustonikog, od jarosnog gnjeva Jahvina.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .