Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - ESTHER 9

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  9:1 Trinaestoga dana dvanaestog mjeseca, mjeseca Adara, kad je morala biti izvrena odredba kraljevog ukaza, istoga dana u koji su se neprijatelji idova nadali zavladati nad njima dogodi se obrnuto: idovi zavladae nad neprijateljima svojim.

  9:2 idovi se sakupie po svojim gradovima u svim pokrajinama kralja Ahasvera da udare na one koji su traili njihovu propast. I nitko se nije usuivao da im prui otpor, jer je sve narode spopao strah od idova.

  9:3 Svi su knezovi pokrajina i namjesnici, upravljai i inovnici kraljevi titili idove jer ih je obuzeo strah od Mordokaja.

  9:4 Jer je Mordokaj postao velik na kraljevskom dvoru, i po svim pokrajinama irio se glas da Mordokaj postaje sve moniji.

  9:5 idovi, dakle, udarie maem po svim svojim neprijateljima, sasjekoe ih i zatre; sa svojim mrziteljima postupie kako im se htjelo.

  9:6 Samo u tvravi Suzi smakoe i zatre idovi pet stotina ljudi;

  9:7 pogubie Parandatu, Dalfona, Aspatu,

  9:8 Poratu, Adaliju, Aridatu,

  9:9 Parmatu, Arisaja, Aridaja, Jezatu

  9:10 i deset sinova Hamana, sina Hamdatina, progonitelja idova. Ali se ne pojagmie za plijenom.

  9:11 Toga istog dana, doznavi za broj ubijenih u tvravi Suzi,

  9:12 kralj ree kraljici Esteri: "U tvravi Suzi idovi su smaknuli i unitili pet stotina ljudi i deset Hamanovih sinova. to su tek onda izveli u ostalim pokrajinama kraljevim? Koja je sada molba tvoja? Bit e usliana! Koja je tvoja elja? Bit e ispunjena!"

  9:13 "Ako je kralju po volji," ree Estera, "neka se idovima koji ive u Suzi dopusti jo sutra primijeniti isti zakon kao i danas i neka se objesi deset Hamanovih sinova."

  9:14 Kralj naredi da se tako uini: zakon bi u Suzi proglaen i deset Hamanovih sinova objeeno.

  9:15 Tako se idovi Suze sakupie i etrnaestoga dana mjeseca Adara pa pobie u Suzi jo tri stotine ljudi. Ali se ni tada ne pojagmie za plijenom.

  9:16 Ostali idovi, oni koji su ivjeli u kraljevskim pokrajinama, sakupie se da brane svoje ivote i mir od neprijatelja: pobie sedamdeset i pet tisua dumana. Ali se ni tada ne pojagmie za plijenom. Bio je trinaesti dan mjeseca Adara.

  9:17 etrnaestoga dana idovi su mirovali: to bijae dan gozbe i veselja.

  9:18 idovi u Suzi koji su se sakupili trinaestoga i etrnaestoga dana mirovahu petnaestoga dana; to je bio dan njihova veselja i gozbi.

  9:19 Zbog toga idovi pripoljci, oni koji ive po neutvrenim selima, blagdanski svetkuju etrnaesti dan mjeseca Adara veselei se i gozbujui i meu sobom izmjenjujui darove. [19a] A koji ive u gradovima slave i petnaesti dan Adara u razdraganosti i u veselju, izmjenjujui meu sobom darove.

  9:20 Mordokaj opisa te dogaaje i upravi pisma idovima svih blizih i dalekih pokrajina kralja Ahasvera.

  9:21 Naloio im je da etrnaesti i petnaesti dan mjeseca Adara svake godine slave

  9:22 kao dane u kojima su idovi postigli spokoj od svojih neprijatelja i kao mjesec koji je bio pretvorio u radost njihovu tugu a u blagdan njihovo alovanje. Neka ih slave gozbom i veseljem, izmjenjujui meu sobom darove i dijelei poklone ubogima.

  9:23 idovi prihvatie da dre ono to su ve sami od sebe poeli slaviti i o emu im je pisao Mordokaj:

  9:24 "Haman, sin Hamdatin, Agaanin, progonitelj svih idova, kako je bio naumio sve ih unititi, baci 'Pur', to jest drijeb, za njihovo smaknue i zator;

  9:25 ali kad je za njegovu zamisao doznao kralj, on pismeno naredi: 'Neka se na njegovu glavu obori opaki naum to ga bijae zasnovao protiv idova i neka bude objeen, on i sinovi njegovi.'"

  9:26 Zbog toga su ti dani nazvani Purim, prema rijei Pur. Zato prema svem sadraju toga pisma i prema onome to su vidjeli i to im bijae preneseno

  9:27 idovi se neopozivo obvezae i prihvatie za se, za svoje potomke i za sve one koji se s njima budu udruili da e svake godine slaviti ta dva dana prema tom propisu i u to vrijeme.

  9:28 Te dane valja slaviti i njih se sjeati od pokoljenja do pokoljenja u svakoj obitelji, pokrajini i gradu; ti dani Purima ne smiju ieznuti ispred idova, ni spomen na njih biti izbrisan iz njihova roda.

  9:29 Kraljica Estera, ki Abihailova, i idov Mordokaj pisali su to to snanije da tako jo jednom potkrijepe pismo o Purimu.

  9:30 Pisma su poslali svim idovima u sto dvadeset i sedam pokrajina Ahasverova kraljevstva s porukom mira i vjernosti;

  9:31 da obdravaju te dane Purima u njihovo odreeno vrijeme, kako su to odredili idov Mordokaj i kraljica Estera, i da dre post i molitve, onako kako su to oni obvezali sebe i svoje potomke.

  9:32 Tako Esterina naredba ozakoni ove propise Purima i to bi zapisano u knjigu.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .