Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 1KINGS 21

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  21:1 Nakon tih dogaaja dogodilo se ovo: Nabot Jizreelac imao vinograd kraj palae Ahaba, kralja samarijskog,

  21:2 i Ahab ovako ree Nabotu: "Ustupi mi svoj vinograd da mi bude za povrtnjak jer je blizu moje kue. Ja u ti dati za nj bolji vinograd, ili, ako to eli, dat u ti novca koliko vrijedi."

  21:3 Ali Nabot ree Ahabu: "Jahve me sauvao od toga da ti ustupim batinu svojih otaca!"

  21:4 Ahab se vrati kui mrk i ljutit zbog rijei koju mu je Nabot Jizreelac rekao: "Ne dam ti batine svojih otaca." Legao je na postelju i okrenuo lice i nije htio okusiti hrane.

  21:5 Doe mu njegova ena Izebela i ree: "Zato si zlovoljan i ne mari za hranu?"

  21:6 On joj odgovori: "Govorio sam Nabotu Jizreelcu i rekao mu: 'Ustupi mi svoj vinograd za novac, ili, ako ti je drae, dat u ti drugi vinograd za taj.' Ali mi je on rekao: 'Ne dam ti svoga vinograda.'"

  21:7 Tada mu ena Izebela ree: "Jesi li ti onaj koji kraljuje nad Izraelom! Ustani i jedi i budi dobre volje. Ja u ti pribaviti vinograd Nabota Jizreelca."

  21:8 I napisa ona pisma u ime Ahabovo i zapeati ih kraljevskim peatom. Pisma je poslala starjeinama i glavarima Nabotovim sugraanima.

  21:9 U tim je pismima napisala: "Proglasite post i postavite Nabota na elo naroda.

  21:10 Postavite prema njemu dva nitkova koji e ga optuiti: 'Proklinjao si Boga i kralja!' Tada ga izvedite i kamenujte ga da pogine."

  21:11 I uinie ljudi Nabotova grada, starjeine i glavari, kako im je Izebela zapovjedila i kako je pisalo u pismima koja im je uputila.

  21:12 Proglasie post i Nabota postavie na elo naroda.

  21:13 Tada dooe dva nitkova, sjedoe mu nasuprot i optuie Nabota pred narodom: "Nabot je proklinjao Boga i kralja." I tako izvedoe Nabota izvan grada, zasue ga kamenjem i on pogibe.

  21:14 Zatim poruie Izebeli: "Nabot je kamenovan i umro je."

  21:15 Poto je Izebela ula da je Nabot kamenovan i da je umro, ree Ahabu: "Ustani i zaposjedni vinograd to ti ga Nabot Jizreelac ne htjede ustupiti za novac. Nabot vie nije iv, on je mrtav."

  21:16 Kada je Ahab doznao da je Nabot mrtav, ustade i sie u vinograd Nabota Jizreelca da ga zaposjedne.

  21:17 Tada bi upuena rije Jahvina Iliji Tibijcu:

  21:18 "Ustani i sii u Samariju, u susret Ahabu, kralju izraelskom. Eno ga u vinogradu Nabotovu u koji je siao da ga zaposjedne.

  21:19 Reci mu: 'Ovako veli Jahve: Umorio si, oteo si! Zato ovako veli Jahve: Na mjestu gdje su psi lizali Nabotovu krv, lizat e psi i tvoju.'"

  21:20 Ahab ree Iliji: "Nae li me, neprijatelju moj?" Ilija odgovori: "Naoh te, jer si se prodao da ini to je zlo u oima Jahvinim.

  21:21 Evo, tek to nisam navukao na te nesreu. Pomest u tvoje potomstvo, istrijebiti Ahabu sve to mokri uza zid, robove i slobodnjake u Izraelu.

  21:22 Uinit u s tvojom kuom kao s kuom Jeroboama, sina Nebatova, i s kuom Bae, sina Ahijina, jer si me rasrdio i naveo Izraela na grijeh.

  21:23 I nad Izebelom ree Jahve: psi e prodrijeti Izebelu na Jizreelskom polju.

  21:24 Tko od obitelji Ahabove umre u gradu, psi e ga izjesti, a tko umre u polju, pojest e ga ptice nebeske."

  21:25 Doista, nitko se nije prodao tako kao Ahab da ini to je zlo u oima Jahvinim, jer ga je zavodila njegova ena Izebela.

  21:26 inio je vrlo odvratna djela: iao je za idolima ba kao to su inili Amorejci, koje je Jahve protjerao ispred Izraelaca.

  21:27 Kad je Ahab uo te rijei, razdrije svoje haljine i stavi kostrijet na tijelo; i postio je, u kostrijeti je spavao i naokolo iao tiho jecajui.

  21:28 Tada doe rije Jahvina Iliji Tibijcu:

  21:29 "Jesi li vidio kako se Ahab preda mnom ponizio? Budui da se tako ponizio preda mnom, neu zla pustiti za njegova ivota; u vrijeme njegova sina pustit u zlo na kuu njegovu."


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .