Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 2KINGS 8

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  8:1 Elizej bijae savjetovao eni kojoj je oivio sina: "Ustani, poi sa svojom obitelji i skloni se kao tuinka bilo kamo, jer je Jahve pustio glad; ve je dola u zemlju za sedam godina."

  8:2 ena usta i uini kako joj je rekao ovjek Boji: otila je, ona i njena obitelj, i ostala sedam godina u zemlji filistejskoj.

  8:3 Na kraju sedme godine ena se vrati iz zemlje filistejske i ode kralju da zatrai svoju kuu i njivu.

  8:4 Upravo je kralj razgovarao s Gehazijem, momkom Bojega ovjeka. Govorio mu je: "Pripovijedaj mi o svim velikim djelima koja je Elizej uinio."

  8:5 I kad je pripovijedao kralju o uskrisenju djeteta, eto ene kojoj je Elizej oivio sina; ona se obrati kralju radi svoje kue i njive. A Gezahi ree: "Gospodaru kralju, evo one ene i evo njena sina koga je Elizej oivio."

  8:6 Kralj upita enu i ona mu sve pripovjedi. Tada joj kralj dade jednoga slugu, komu naredi: "Neka joj se vrati sve to je njeno i svi prihodi od njive od dana kada je ostavila zemlju do danas!"

  8:7 Elizej doe u Damask. Ben-Hadad, kralj aramejski, bijae obolio. Odmah mu javie: "Boji ovjek doao ovamo."

  8:8 Tada ree kralj Hazaelu: "Uzmi sa sobom dar pa idi pred Bojeg ovjeka. I preko njega se posavjetuj s Jahvom da bi saznao hou li se izlijeiti od ove bolesti."

  8:9 Hazael ode pred Elizeja i donese mu u dar to bijae od ponajboljeg u Damasku, sve to natovareno na etrdeset deva. Doe on i stade preda nj i ree: "Tvoj sin Ben-Hadad, kralj aramejski, alje me k tebi i pita hoe li ozdraviti od one bolesti."

  8:10 Elizej mu odgovori: "Idi i reci mu: 'Ozdravit e, dakako!' Ali mi je Jahve pokazao da e umrijeti."

  8:11 I ovjek Boji uprije pogled preda se, smeten, i zaplaka.

  8:12 Hazael ree: "Zato plae, moj gospodaru?" Elizej odgovori: "Zato to znam sva zla koja e ti uiniti Izraelcima: spalit e im utvrde, maem e poubijati njihove ratnike, njihovu e djecu satirati, a trudne ene parati."

  8:13 Hazael ree: "Ali to je tvoj sluga? Zar je pas da uini tako strane stvari?" Elizej odgovori: "U jednoj Jahvinoj objavi vidio sam tebe kao kralja aramejskog."

  8:14 Hazael ode od Elizeja i vrati se svome gospodaru, koji ga upita: "to ti je rekao Elizej?" On odgovori: "Rekao mi je da e ozdraviti."

  8:15 Ali sutradan uze pokriva, namoi ga u vodi i pokri kralja preko lica te on umrije. A na njegovo mjesto zakralji se Hazael.

  8:16 Pete godine kraljevanja Jorama, sina Ahabova, u Izraelu, postade judejskim kraljem Joram, sin Joafatov.

  8:17 Bile su mu trideset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je osam godina u Jeruzalemu.

  8:18 ivio je poput izraelskih kraljeva, kao i dom Ahabov, jer mu je ki Ahabova bila ena; radio je to je zlo u Jahvinim oima.

  8:19 Ipak Jahve ne htjede razoriti Judeje zbog sluge svoga Davida, zato to mu obea da e dati svjetiljku njemu i njegovim sinovima zauvijek.

  8:20 U njegovo se vrijeme Edomci odmetnue ispod judejske vlasti i postavie sebi kralja.

  8:21 Joram ode u Seir i s njim sva bojna kola. Die se nou i pobi Edomce koji su bili opkolili njega i zapovjednike bojnih kola. Narod pobjee u svoje atore.

  8:22 Ipak su se Edomci oslobodili ispod judejske vlasti sve do danas. U isto se doba odmetnu i Libna.

  8:23 Ostala povijest Jorama, sve to je uinio, zar to nije zapisano u knjizi Ljetopisa kraljeva judejskih?

  8:24 Joram poinu kraj svojih otaca i bi pokopan k svojim ocima u Davidovu gradu. Njegov sin Ahazja zakralji se mjesto njega.

  8:25 Dvanaeste godine Jorama, sina Ahabova, kralja Izraela, postade judejskim kraljem Ahazja, sin Joramov.

  8:26 Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je godinu dana u Jeruzalemu. Mati mu se zvala Atalija, a bila je ki izraelskog kralja Omrija.

  8:27 I on je hodio putem obitelji Ahabove i inio je zlo u oima Jahvinim, kao i obitelj Ahabova, jer je s njom bio u rodu.

  8:28 On je poao s Joramom, sinom Ahabovim, u Ramot Gilead u boj protiv Hazaela, aramskog kralja.

  8:29 Kralj Joram vratio se u Jizreel da se lijei od rana to mu ih zadadoe u Rami kad se borio s aramejskim kraljem Hazaelom. Joramov sin Ahazja, judejski kralj, siao je u Jizreel da posjeti Ahabova sina Jorama jer se Joram razbolio.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .