Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - DANIEL 5

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  5:1 Kralj Baltazar priredi veliku gozbu tisui svojih velikaa; s njima je pio vino.

  5:2 Opijen vinom, Baltazar naredi da se donese zlatno i srebrno sue koje njegov otac Nabukodonozor bijae oteo iz jeruzalemskog Svetita, pa da iz njega pije kralj, njegovi velikai, njegove ene i sulonice.

  5:3 Donesoe dakle zlatno i srebrno sue oteto iz Bojega doma u Jeruzalemu i stadoe piti iz njega kralj i njegovi velikai, njegove ene i sulonice.

  5:4 Pili su vino i slavili svoje bogove od zlata i srebra, mjedi i eljeza, drva i kamena.

  5:5 Iznenada se pojavie prsti ovjeje ruke koji stadoe pisati, nasuprot velikom svijenjaku, po okreenu zidu kraljevskog dvora, i kralj vidje dlan ruke koja pisae.

  5:6 Kralj problijedje, misli ga uznemirie, zglobovi njegovih kukova popustie i koljena mu stadoe udarati jedno o drugo.

  5:7 Glasno dozva arobnike, zvjezdare i gataoce. I ree kralj mudracima babilonskim: "Tko proita ovo pismo i otkrije mi njegov smisao, bit e obuen u grimiz, oko vrata nosit e zlatan lanac i bit e trei u kraljevstvu."

  5:8 Pristupe svi mudraci kraljevi, ali ne mogoe proitati pismo niti mu otkriti znaenje.

  5:9 Kralj se Baltazar zbog toga silno uplai, problijedje, a njegovi velikai ostadoe zbunjeni.

  5:10 Kraljica, uvi rijei kralja i velikaa, ue u gozbenu dvoranu i ree: "Kralju, iv bio dovijeka! Neka se tvoje misli ne uznemiruju i tvoje lice neka ne blijedi!

  5:11 Ima u tvome kraljevstvu ovjek u kome prebiva duh Boga Svetoga. Jo za vremena tvoga oca nae se u njemu svjetlo, razum i mudrost slina mudrosti bogova. I zato ga kralj Nabukodonozor, otac tvoj, imenova starjeinom arobnika, gatalaca, zvjezdara i mudraca.

  5:12 Budui da se u tom Danielu - koga kralj bijae nazvao Baltazarom - naao duh izvanredan, znanje, bistrina, vjetina da tumai sanje, da rjeava zagonetke i da razrjeuje tekoe, pozovi stoga Daniela i on e ti kazati znaenje."

  5:13 Dovedoe Daniela pred kralja, a kralj ga upita: "Jesi li ti Daniel, jedan od izgnanika judejskih koje dovede iz Judeje kralj moj otac?

  5:14 ujem da duh Boji prebiva na tebi i da je u tebi svjetlo, razum i mudrost izvanredna.

  5:15 Dovedoe mi mudrace i arobnike da proitaju ovo pismo i da mi reknu njegovo znaenje, ali oni nisu kadri otkriti mi njegov smisao.

  5:16 A ujem da si ti kadar dati tumaenja i da razrjeuje tekoe. Ako si dakle kadar proitati ovo pismo i rei mi njegovo znaenje, bit e odjeven u grimiz i nosit e zlatan lanac oko vrata i bit e trei u kraljevstvu."

  5:17 Daniel prihvati rije i odgovori kralju: "Tvoji darovi neka ti ostanu, i svoje poklone daj drugima! A ja u proitati ovo pismo kralju i kazat u mu njegovo znaenje.

  5:18 O kralju, Bog je Svevinji dao kraljevstvo, veliinu, velianstvo i slavu Nabukodonozoru, ocu tvome.

  5:19 Zbog veliine koju mu bijae dao drhtahu od straha pred njim narodi, plemena i jezici: on ubijae po svojoj volji, ostavljae na ivotu koga je htio, uzdizae koga je htio, ponizivae koga je htio.

  5:20 No kad mu se srce uzdiglo i duh uzobijestio do drskosti, tada bi oboren sa svoga kraljevskog prijestolja i slava mu bijae oduzeta.

  5:21 Bi izagnan iz ljudskog drutva i srce mu posta slino ivotinjskom: prebivae s divljim magarcima; poput goveda jeae travu; nebeska je rosa prala njegovo tijelo, dok ne spozna da Svevinji Bog ima vlast nad kraljevstvom ljudskim i stavlja mu na elo onoga koga on hoe.

  5:22 No ti, Baltazare, sine njegov, nisi ponizio srce svoje, iako si znao sve ovo:

  5:23 ti si se podigao protiv Gospoda Nebeskoga, dao si da ti donesu sue iz njegova Doma i pili ste vino iz njega ti, tvoji velikai, tvoje ene i tvoje sulonice, hvalei bogove od zlata i srebra, od mjedi i eljeza, od drva i kamena, koji ne vide, ne uju niti razumiju, a nisi dao slavu Bogu koji u svojoj ruci dri dah tvoj i sve tvoje putove.

  5:24 I zato on posla ovu ruku koja napisa ovo pismo."

  5:25 "A evo to je napisano: Mene, Mene, Tekel, Parsin.

  5:26 A te rijei znae: Mene: izmjerio je Bog tvoje kraljevstvo i uinio mu kraj;

  5:27 Tekel: bio si vagnut na tezulji i naen si prelagan;

  5:28 Parsin: razdijeljeno je tvoje kraljevstvo i predano Medijcima i Perzijancima."

  5:29 Tada Baltazar naredi da Daniela obuku u grimiz, da mu oko vrata objese zlatan lanac i da ga proglase treim u kraljevstvu.

  5:30 Iste te noi kaldejski kralj Baltazar bi ubijen.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .