Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - EZEKIEL 17

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  17:1 Doe mi rije Jahvina:

  17:2 "Sine ovjeji, smisli zagonetku i iznesi prispodobu domu Izraelovu! Reci:

  17:3 'Ovako govori Jahve Gospod: Velik orao, velikih krila, duga perja, gusta, arena paperja, doletje na Libanon i zgrabi cedrov vrh;

  17:4 odlomi mu najviu granicu, odnese je u zemlju trgovaca i spusti je u grad prodavaa.

  17:5 Onda uze izdanak iz zemlje, u plodnu ga njivu posadi, kraj obilnih voda stavi, kao vrbu usadi.

  17:6 Izdanak proklija, bujan izbi okot, onizak izraste, mladice mu k orlu segnue, a pod njim mu ilje bjee; u bujan se razvi okot, potjera izdanke, mladice razgrana.

  17:7 Bijae i drugi orao, velik i velikih krila, gusta perja. I gle, okot k njemu ilje prui, k njemu upravi granice svoje da ga natapa bolje od tla u koje bi zasaen.

  17:8 Na plodnoj njivi, kraj obilnih voda, bjee zasaen: mogao je tjerat' mladice, uroditi rodom, k'o velianstveni trs izrasti.'

  17:9 Reci: 'Ovako govori Jahve Gospod: Hoe l' uspijevati? Nee l' mu orao sve ilje izguliti? Nee l' mu sve plodove potrgati? Nee l' mu sve mladice, im izbiju, sasuiti? Da, i bez snane miice, i bez mnotva naroda, iupat e ga iz korijena!

  17:10 Gle, zasaen je! Hoe l' uspijevati? im ga takne istonjak, nee l' sav usahnuti? Da, na lijehama iz kojih nie uvenut e.'"

  17:11 Doe mi rije Jahvina:

  17:12 "Reci domu odmetnikome: 'Zar ne znate to ovo znai?' Reci im: 'Eto, doe kralj babilonski u Jeruzalem, zarobi mu kralja i sve knezove, odvede ih k sebi u Babilon.

  17:13 Odvede i izdanak iz kraljevskoga koljena, sklopi s njima savez i zakletvom se obveza, poto odvede sve mogunike iz zemlje,

  17:14 da e kraljevstvo ostati neznatno i da se nee dizati, nego e uvati i drati savez s njime.

  17:15 Ali se on od njega odmetnu; poslanike uputi u Egipat, traei od njega konje i jaku vojsku. Hoe li uspjeti? Moe li umai onaj tko tako radi? Raskinu savez, pa da umakne?

  17:16 ivota mi moga, rije je Jahve Gospoda: jer prezre zakletvu kralja koji ga na prijestolje posadi i razvre savez s njime, u njegovoj e zemlji umrijeti, usred Babilona!

  17:17 Svojom silnom vojskom i mnotvom naroda faraon mu nee pomoi u boju kad onaj digne nasipe i sagradi kule opsadne da mu zatre mnogo ljudstvo.

  17:18 Prezreo je zakletvu, razvrgao savez. Da, iako ruku bijae dao, sve to uini! Ne, nee umai!'

  17:19 Stoga ovako govori Jahve Gospod: 'ivota mi moga, zakletvu to je prezre i savez to ga razvre oborit u na glavu njegovu!

  17:20 Mreu u nad njim razapeti i uhvatit e se u moju zamku, pa u ga odvesti u Babilon i ondje mu suditi zbog nevjere kojom mi se iznevjeri.

  17:21 Cvijet vojske njegove od maa e pasti, a ostatak se raspriti u sve vjetrove. I spoznat ete da ja, Jahve, tako rekoh.'

  17:22 Ovako govori Jahve Gospod: 'S vrha cedra velikoga, s vrka mladih grana njegovih, odlomit u granicu i posadit' je na gori visokoj, najvioj.

  17:23 Na najvioj gori izraelskoj nju u zasaditi: razgranat e se ona, plodom uroditi.

  17:24 I sve e poljsko drvee znati da ja sam Jahve koji visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo suim, a drvu suhu dajem da rodi. Ja, Jahve, rekoh i uinit u!'"


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .