Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - RUTH 2

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  2:1 Noemi imae roaka po muu, ovjeka vrlo imuna, iz porodice Elimelekove: zvao se Boaz.

  2:2 Tada Ruta Moapka ree Noemi: "Htjela bih ii u polje pabiriti klasje za onim u koga naem milost." Ona joj odgovori: "Hajde, keri moja!"

  2:3 I ode, doe u polje te poe pabiriti za eteocima. A srea je dovede u polje koje pripadae Boazu, iz roda Elimelekova.

  2:4 I gle, doe Boaz iz Betlehema. "Jahve bio s vama!" - pozdravi on eteoce. A oni mu odgovorie: "Jahve te blagoslovio!"

  2:5 Boaz e nato momku koji je nadzirao eteoce: "ija je ona mlada ena?"

  2:6 A momak koji bijae nad eteocima odgovori: "Ono je mlada Moapka to je dola pratei Noemi s Moapskih poljana.

  2:7 Pitala je: 'Smijem li pabiriti i kupiti klasje izmeu snopova za eteocima?' I dola je, eto, i ostala od ranog jutra sve dosad; i samo je malo ula u kuu."

  2:8 Onda Boaz ree Ruti: "uj me, keri moja, ne idi pabiriti u drugoga nego se dri mojih njiva i mojih poslenika.

  2:9 Pazi na kojoj njivi oni anju, pa idi za njima. A naredio sam momcima da te nitko ne dira. Kad oedni, idi k posudama i pij to moje sluge zahitaju."

  2:10 Ona tada pade niice, pokloni se do zemlje i ree: "ime sam stekla toliku milost u oima tvojim da mi posveuje panju kad sam tuinka?"

  2:11 Boaz joj odgovori: "uo sam to si sve uinila za svoju svekrvu poslije smrti svoga mua; kako si ostavila oca svoga, majku svoju i zaviaj svoj te dola u narod kojega do juer ili prekjuer nisi poznavala.

  2:12 Neka ti Jahve plati sve to si uinila i neka ti udijeli pravu nagradu Jahve, Bog Izraelov, kad si dola da se pod krila njegova skloni!"

  2:13 Ona preuze: "Kad bih mogla uvijek nalaziti milost u tvojim oima, gospodaru, jer si me utjeio i milostivo progovorio slukinji svojoj, ako i nisam kao jedna od tvojih slukinja."

  2:14 Kad bijae vrijeme ruku, Boaz joj ree: "Hodi ovamo, jedi ovog kruha i umoi svoj zalogaj u ocat!" Ona sjede pokraj etelaca, a on stavi pred nju prenih zrna. Jela je i nasitila se i jo joj pretee.

  2:15 Kad je ustala da pabiri dalje, Boaz zapovjedi svojim slugama: "I meu snopljem neka ona pabiri, a vi joj nemojte zanovijetati.

  2:16 Nego navla isputajte klasove iz svojih rukoveti i ostavljajte joj neka kupi i nemojte je koriti!"

  2:17 I tako je pabirila sve do veeri, pa onda ovre ono to je napabirila: bijae otprilike jedna efa jema.

  2:18 Uze ona svoje i doe u grad, a svekrva vidje koliko je napabirila. Tada Ruta izvadi i dade joj to joj bijae preteklo poto se nasitila.

  2:19 Svekrva je upita: "Gdje si pabirila danas? Gdje si radila? Neka je blagoslovljen onaj koji je pogledao na te!" Onda ona pripovjedi svekrvi kod koga je radila i ree: "ovjek u koga sam danas radila zove se Boaz."

  2:20 Tada e Noemi svojoj snasi: "Neka Jahve blagoslovi onoga koji ne uskrauje dobrote svoje ni ivima ni mrtvima!" I dometnu Noemi: "Taj je ovjek na rod; jedan od naih skrbnika."

  2:21 Ruta Moapka pripovjedi dalje: "Jo mi ree: 'Dri se mojih poslenika dokle ne poanju sve moje!'"

  2:22 Noemi nato ree Ruti, snasi svojoj: "Dobro je, keri moja, idi za njegovim poslenicima da ti ne bude neprilike na kojoj drugoj njivi."

  2:23 I tako se drala poslenika Boazovih i pabirila dokle ne poee i jeam i penicu. I ivjela je kod svekrve svoje.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .