Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 1KINGS 12

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  12:1 Roboam ode u ekem, jer su u ekem doli svi Izraelci da ga zakralje.

  12:2 im to u Nebatov sin Jeroboam - koji jo bijae u Egiptu, kamo je pobjegao pred kraljem Salomonom - vrati se iz Egipta, jer

  12:3 bijahu poslali po nj i dozvali ga. Kad dooe Jeroboam i sav zbor Izraelov, rekoe Roboamu:

  12:4 "Tvoj nam je otac nametnuo teki jaram. Ti nam sada olakaj teku slubu svoga oca, teki jaram koji metnu na nas, pa emo ti sluiti!"

  12:5 A on im odgovori: "Za tri dana doite opet k meni." I narod ode.

  12:6 Tada se kralj Roboam posavjetova sa starcima koji su sluili njegovu ocu Salomonu dok je bio iv i upita ih: "to savjetujete da odgovorim ovome narodu?"

  12:7 Oni mu odgovorie: "Ako danas udovolji tim ljudima, bude im blagonaklon i odgovori im lijepim rijeima, oni e ti uvijek ostati sluge."

  12:8 Ali on odbaci savjet to mu ga dadoe starci i posavjetova se s mladiima koji su odrasli s njim i bili mu u slubi.

  12:9 Upita ih: "to savjetujete da odgovorim ovome narodu koji mi ree: 'Olakaj jaram to nam ga nametnu tvoj otac?'"

  12:10 Mladii koji bijahu s njime odrasli odgovorie mu: "Narodu koji ti ree: 'Tvoj nam je otac nametnuo jaram, a ti nam ga olakaj', uzvrati ovako: 'Moj je mali prst deblji od bedara moga oca!

  12:11 Eto, moj vam je otac nametnuo teki jaram, a ja u jo oteati va jaram; moj vas je otac ibao bievima, a ja u vas ibati bievima sa eljeznim tipavcima.'"

  12:12 A trei dan doe sav narod k Roboamu, kako im bijae zapovjedio kralj rekavi im: "Vratite se k meni treega dana."

  12:13 Kralj im otro odgovori, odbacivi savjet koji mu dadoe stariji.

  12:14 I ree im po savjetu mladih: "Moj je otac oteao va jaram, a ja u jo dodati na nj; moj vas je otac ibao bievima, a ja u vas ibati bievima sa eljeznim tipavcima."

  12:15 Kralj dakle ne htjede posluati naroda, jer tako uprilii Jahve da se ispuni rije to je preko Ahije iz ila kaza Nebatovu sinu Jeroboamu.

  12:16 Kad Izraelci vidjee gdje se kralj ogluio, odgovori mu narod: "Kakav dio mi imamo s Davidom? Mi nemamo batine s Jiajevim sinom. U atore, Izraele! A sad se, Davide, brini za svoj dom!" I sav Izrael ode pod svoje atore.

  12:17 Roboam zavlada samo nad Izraelovim sinovima koji su ivjeli po judejskim gradovima.

  12:18 Potom kralj Roboam posla Adorama, nadstojnika za tlaku, ali ga Izraelci kamenovae i on umrije; a kralj se Roboam bre-bolje pope na kola i pobjee u Jeruzalem.

  12:19 Tako se Izrael odijelio od doma Davidova sve do danas.

  12:20 Kada su Izraelci doznali da se vratio Jeroboam, pozvae ga u zajednicu i postavie ga kraljem nad svim Izraelom. Uz kuu Davidovu nije pristajao nitko, osim samoga plemena Judina.

  12:21 Doavi u Jeruzalem, Roboam skupi sav dom Judin i pleme Benjaminovo, sto i osamdeset tisua vrsnih ratnika, da udare na dom Izraelov i da vrate kraljevstvo Roboamu, sinu Salomonovu.

  12:22 Ali doe Jahvina rije Bojem ovjeku emaji:

  12:23 "Kai Salomonovu sinu Roboamu, judejskom kralju, i svem domu Judinu i Benjaminovu i ostalom narodu:

  12:24 Ovako veli Jahve: 'Ne idite se tui s braom, djecom Izraelovom! Neka se svatko vrati svojoj kui, jer je ovo poteklo od mene.'" I oni posluae rije Jahvinu i vratie se kako im ree Jahve.

  12:25 Jeroboam utvrdi ekem u Efrajimovoj gori i ondje se nastani. Poslije izae odatle i utvrdi Penuel.

  12:26 Jeroboam ree u svom srcu: "Sad bi se kraljevstvo moglo vratiti domu Davidovu.

  12:27 Ako ovaj narod bude nastavio uzlaziti u Dom Jahvin u Jeruzalemu da prinosi rtve, srce e se naroda vratiti svome gospodaru, Roboamu, kralju judejskome, i mene e ubiti."

  12:28 Poto se kralj posavjetovao, naini dva zlatna teleta i ree narodu: "Dosta ste uzlazili u Jeruzalem! Evo, Izraele, tvoga boga koji te izveo iz zemlje egipatske."

  12:29 Zatim postavi jedno tele u Betelu, a drugo smjesti u Dan.

  12:30 To je bila prigoda za grijeh: narod je odlazio jednome u Betel i drugome u Dan.

  12:31 I podie Jeroboam hram na uzviicama i postavi iz puka sveenike koji nisu bili sinovi Levijevi.

  12:32 Zatim je Jeroboam uveo blagdan u osmom mjesecu, petnaestoga dana tog mjeseca, kao to je blagdan koji se slavi u Judeji, i uzae k rtveniku. Tako je uinio u Betelu, rtvujui teocima koje je nainio. U Betelu je postavio i sveenike uzviica to ih bijae podigao.

  12:33 I uzae k rtveniku koji je nainio, petnaestoga dana osmog mjeseca, mjeseca koji je sam izabrao; i ustanovi blagdan za Izraelce i uzae k rtveniku da prinese kad.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .