Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 1KINGS 13

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  13:1 A neki ovjek Boji doe na rije Jahvinu iz Judeje u Betel kada Jeroboam stajae pred rtvenikom da prinese kad.

  13:2 I po Jahvinoj zapovijedi povika onaj prema rtveniku: "rtvenie, rtvenie! Ovako veli Jahve: 'Evo e se roditi u kui Davidovoj sin po imenu Joija. On e na tebi rtvovati sveenike uzviica, te koji na tebi prinose kad, i on e na tebi spaliti ljudske kosti!'"

  13:3 U isto im vrijeme dade znak: "Ovo je znak da je Jahve govorio: gle, rtvenik e se raspuknuti i prosut e se pepeo to je na njemu."

  13:4 Kada je kralj uo to je ovjek Boji rekao protiv rtvenika u Betelu, prui ruku odande od rtvenika i ree: "Uhvatite ga!" Ali se osuila ruka koju je ispruio prema ovjeku i nije je mogao vratiti k sebi.

  13:5 rtvenik se raspuknuo i pepeo se prosuo sa rtvenika, prema znaku to ga je dao ovjek Boji po naredbi Jahvinoj.

  13:6 Kralj progovori i ree ovjeku Bojem: "Umilostivi Jahvu, Boga svoga, da bih mogao vratiti ruku k sebi." Boji ovjek umilostivi Jahvu i ruka se kraljeva vrati k njemu i bila je kao prije.

  13:7 Kralj onda ree ovjeku Bojem: "Hodi sa mnom kui da se okrijepi. I dat u ti dar."

  13:8 Ali ovjek Boji odgovori kralju: "Da mi dade polovinu svoje kue, ne bih poao s tobom. Ni jeo ni pio ne bih na ovom mjestu,

  13:9 jer mi je ovako zapovjeeno rijeju Jahvinom: 'Ne jedi kruha i ne pij vode, niti se vraaj istim putem kojim si doao.'"

  13:10 I otiao je drugim putem, nije se vraao putem kojim je doao u Betel.

  13:11 A u Betelu ivio star prorok. Doli njemu njegovi sinovi te mu pripovjedili sve to je onoga dana uinio ovjek Boji u Betelu; i rijei to ih je onaj kazao kralju pripovjedie sinovi ocu.

  13:12 A on ih upita: "Kojim je putem otiao?" Sinovi pokazae put kojim je otiao ovjek Boji to bijae doao iz Judeje.

  13:13 Prorok e nato sinovima: "Osamarite mi magarca!" I osamarie mu magarca, a on uzjaha.

  13:14 Krenuo je za ovjekom Bojim i naao ga gdje sjedi pod hrastom; i upita ga: "Jesi li ti ovjek Boji koji je doao iz Judeje?" A on mu odgovori: "Jesam."

  13:15 Prorok mu ree: "Hodi sa mnom mome domu da togod pojede."

  13:16 Ali on odgovori: "Ne smijem se vratiti s tobom, niti smijem jesti kruha ni piti vode na ovome mjestu,

  13:17 jer mi je Jahvinom rijeju nareeno ovo: 'Ne jedi ondje kruha, ne pij vode, niti se vraaj putem kojim si onamo poao'."

  13:18 Nato e mu onaj: "I ja sam prorok kao i ti, i aneo mi je rijeju Jahvinom rekao: 'Povedi ga sa sobom kui da jede kruha i pije vode.'" Slagao mu je.

  13:19 Boji ovjek vrati se s njim, u njegovoj je kui jeo kruha i pio vode.

  13:20 Dok su sjedili za stolom, doe rije Jahvina proroku koji ga je natrag doveo

  13:21 i povika on ovjeku Bojem koji je doao iz Judeje: "Ovako veli Jahve: zato to nisi posluao zapovijedi Jahvine i nisi drao naredbe koju ti je dao Jahve, Bog tvoj,

  13:22 nego si se vratio, jeo kruha i pio vode na mjestu gdje sam ti rekao da ne jede kruha i ne pije vode, zato tijelo tvoje nee lei u grob otaca tvojih."

  13:23 Poto se onaj koga bijae doveo najeo kruha i napio vode, osedla mu magarca.

  13:24 I ode onaj. A na putu ga zaskoi lav i usmrti ga. I tako je mrtvo tijelo lealo isprueno na putu, magarac stajao kraj njega, a i lav stajae kraj tijela.

  13:25 Ljudi prolazei vidjee mrtvo tijelo isprueno na putu i lava gdje stoji kraj njega; i odoe i javie to u gradu gdje je ivio stari prorok.

  13:26 Kad je to uo prorok koji bijae onoga vratio s puta, ree: "To je ovjek Boji koji se usprotivio rijei Jahvinoj! I Jahve ga je predao lavu, koji ga je napao i ubio, prema rijei koju je Jahve rekao."

  13:27 I ree svojim sinovima: "Osamarite mi magarca!" I oni mu ga osamarie.

  13:28 Ode on i nae mrtvo tijelo baeno na putu i magarca i lava gdje stoje pokraj tijela: lav nije poderao tijelo niti je rastrgao magarca.

  13:29 Tada prorok podie mrtvo tijelo ovjeka Bojeg i prebaci ga na magarca; i vrati se u grad gdje je ivio da mrtvoga oali i pokopa.

  13:30 Poloio je mrtvo tijelo u svoju grobnicu i jecao je nad njim: "Jao, brate moj!"

  13:31 A kad ga je pokopao, ree svojim sinovima: "Poslije moje smrti sahranite me u istu grobnicu gdje je pokopan ovjek Boji; stavite moje kosti kraj njegovih.

  13:32 Jer e se sigurno ispuniti rije koju je po zapovijedi Jahvinoj objavio protiv rtvenika u Betelu i protiv svih svetita na uzviicama u gradovima Samarije."

  13:33 Ni poslije ovoga dogaaja ne obrati se Jeroboam za svoga zlog puta, nego je i dalje priproste ljude postavljao za sveenike na uzviicama: tko je elio, davao mu je darove da postane sveenik uzviica.

  13:34 Takvim je postupkom padala u grijeh kua Jeroboamova, ruila se i nestajala s lica zemlje.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .