Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 1SAMUEL 26

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  26:1 Ljudi iz Zifa dooe aulu i javie mu: "David se krije na Hakilskom brdu, nasuprot Jeimonu."

  26:2 aul tada krenu na put i sie u pustinju Zif, a s njim tri tisue izabranih Izraelaca, da trai Davida u pustinji Zifu.

  26:3 aul se utabori podno Hakilskog brda, koje je nasuprot Jeimonu, kraj puta. David, koji je boravio u pustinji, opazi da je aul doao onamo da ga progoni.

  26:4 Zato David posla uhode i sazna da je aul zaista doao.

  26:5 David se podie i doe do mjesta gdje se aul bio utaborio. Tu David ugleda mjesto gdje su spavali aul i Abner, sin Nerov, njegov vojvoda: aul je spavao usred tabora, a vojska leala u krugu oko njega.

  26:6 David se obrati Hetitu Ahimeleku i Abiaju, sinu Sarvijinu a bratu Joabovu, i ree im: "Tko e sa mnom u tabor sve do aula?" A Abiaj odgovori: "Ja u s tobom."

  26:7 I tako David i Abiaj doprijee nou do vojske: i gle, aul leae i spavae u taboru, a koplje mu kod uzglavlja zabodeno u zemlju. Abner i vojnici leahu oko njega.

  26:8 Tada Abiaj ree Davidu: "Danas ti je Bog predao tvoga neprijatelja u tvoje ruke; zato sada dopusti da ga njegovim vlastitim kopljem pribodem za zemlju, jednim jedinim udarcem, drugoga mi nee trebati."

  26:9 Ali David odgovori Abiaju: "Nemoj ga ubijati! Jer tko e dignuti ruku svoju na Jahvina pomazanika i ostati nekanjen?"

  26:10 Jo nastavi David: "ivoga mi Jahve, i udarit e ga Jahve, bilo da e mu doi njegov dan da umre, bilo da e otii u boj i poginuti.

  26:11 Ne dao mi Jahve da dignem ruku na pomazanika Jahvina! Nego uzmi sada koplje to mu je kod uzglavlja i vr za vodu, pa hajdemo!"

  26:12 I uze David koplje i vr za vodu to su bili kod aulova uzglavlja i oni odoe: nitko nije nita vidio ni opazio, nitko se nije probudio, nego su svi spavali jer bijae na njih pao dubok san od Jahve.

  26:13 David prijee na drugu stranu i stade na vrh gore u nekoj daljini, tako da je meu njima bio velik prostor.

  26:14 Tada viknu vojsci i Abneru, Nerovu sinu, ovako: "Zar se nee odazvati, Abnere?" A Abner se odazva i upita: "Tko si ti to uznemiruje kralja?"

  26:15 A David odgovori Abneru: "Nisi li ti junak? I tko ti je ravan u Izraelu? Pa zato onda nisi uvao kralja, svoga gospodara? Jedan je od ratnika siao do vas da ubije kralja, tvoga gospodara.

  26:16 Nije lijepo to to si uinio. Tako mi ivog Jahve, zasluili ste smrt to niste uvali svoga gospodara, pomazanika Jahvina. Pogledaj sada gdje je kraljevo koplje i gdje je vr za vodu to mu bijae do uzglavlja!"

  26:17 Tada aul poznade Davidov glas i upita: "Je li to tvoj glas, sine Davide?" A David odgovori: "Jest, kralju gospodaru!"

  26:18 I nastavi: "Zato moj gospodar progoni svoga slugu? to sam uinio? Kakva je krivica u mojoj ruci?

  26:19 Zato neka se sada moj gospodar i kralj udostoji posluati rijei svoga sluge: ako te Jahve die protiv mene, neka se prinosnicom ublai; ako li to ine sinovi ljudski, neka su prokleti pred Jahvom jer su me izagnali, tako da ne mogu imati udjela u batini Jahvinoj, kao da su mi govorili: 'Idi, slui tuim bogovima!'

  26:20 Zato neka ne padne moja krv na zemlju daleko od Jahvina lica. Jer kralj je Izraelov iziao u lov na moj ivot, kao kad tko goni jarebicu po planini."

  26:21 Tada aul ree: "Zgrijeio sam! Vrati mi se, sine Davide, neu ti vie initi zla, kad je danas moj ivot u oima tvojim bio tako drag. Jest, ludo sam radio i teko sam pogrijeio!"

  26:22 A David odgovori: "Evo kraljeva koplja, neka doe jedan od momaka i neka ga uzme!

  26:23 A Jahve e vratiti svakome po njegovoj pravdi i po njegovoj vjernosti: danas te Jahve bijae predao u moje ruke, ali nisam htio dii ruke svoje na pomazanika Jahvina.

  26:24 I gle, kako je danas tvoj ivot bio drag u mojim oima, tako neka moj ivot bude drag u Jahvinim oima! I neka me Jahve izbavi iz svake nevolje!"

  26:25 A aul doviknu Davidu: "Budi mi blagoslovljen, sine Davide! Zacijelo e izvriti svoje djelo i uspjet e!" Potom David ode svojim putem, a aul se vrati svojoj kui.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .