Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - LEVITICUS 5

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  5:1 "Zgrijei li tko tako to uje rijei proklinjanja a odbije da svjedoi iako je mogao biti svjedokom jer je ili sam vidio ili doznao pa tako nosi krivnju na sebi;

  5:2 ili ako tko dirne kakav neist predmet, strv neiste zvijeri, strv neista ivineta ili strv neista puzavca - i u neznanju postane neist i odgovoran;

  5:3 ili kad se tko dotakne neistoe ovjeje, bilo to to mu drago od ega se neistim postaje i toga ne bude svjestan, kad dozna, biva odgovoran;

  5:4 nadalje, kad tko nepromiljeno izusti zakletvu na dobro ili zlo - na to se ve ovjek nepromiljeno zaklinje - i toga ne bude svjestan, onda, kad dozna, biva odgovoran;

  5:5 ako, dakle, tko postane odgovoran u bilo emu od toga, neka prizna poinjeni grijeh.

  5:6 I neka prinese Jahvi kao rtvu naknadnicu za poinjeni grijeh jednu enku od sitne stoke, janje ili kozle, kao rtvu okajnicu. Neka sveenik izvri nad njim obred pomirenja koji e ga osloboditi od njegova grijeha."

  5:7 "Ako mu sredstva ne doputaju da pribavi glavu sitne stoke, neka Jahvi, kao naknadnicu za poinjeni grijeh, prinese dvije grlice ili dva golubia; jedno kao rtvu okajnicu, a drugo kao rtvu paljenicu.

  5:8 Neka ih donese sveeniku, a on neka najprije prinese ono to je odreeno kao rtva okajnica. Stisnuvi ga za vrat, neka mu slomi iju, ali neka glave ne otkida.

  5:9 Neka krvlju rtve pokropi rtvenik sa strane, a ostatak krvi neka se iscijedi podno rtvenika. To je rtva okajnica.

  5:10 Onda neka drugo prinese kao rtvu paljenicu prema propisu. Neka tako sveenik nad tim ovjekom izvri obred pomirenja za grijeh koji je poinio, i bit e mu oproteno.

  5:11 Ako mu sredstva ne doputaju da pribavi dvije grlice ili dva golubia, neka Jahvi, u zadovoljtinu za poinjeni grijeh, prinese jednu desetinu efe njaboljeg brana. Ulja u nj neka ne ulijeva niti na nj tamjana stavlja jer je rtva okajnica.

  5:12 Kada to donese sveeniku, neka sveenik zagrabi punu pregrt kao spomen-rtvu i na rtveniku saee u ast Jahvi povrh paljenih rtava. To je rtva okajnica.

  5:13 Neka tako sveenik izvri nad tim ovjekom obred pomirenja za grijeh koji je poinio u bilo kojem od tih sluajeva, pa e mu biti oproteno. Ono ostalo neka pripadne sveeniku kao i od rtve prinosnice."

  5:14 Jo ree Jahve Mojsiju:

  5:15 "Ako tko poini pronevjerenje ogrijeivi se nehotino o svete stvari Jahvine, neka za naknadu, kao rtvu naknadnicu, prinese Jahvi, iz svoga stada, ovna bez mane, vrijedna - po tvojoj procjeni - najmanje dva ekela srebra - prema cijeni hramskog ekela.

  5:16 Neka nadoknadi koliko se ogrijeio o svete stvari i tome doda jo petinu i neka dadne sveeniku. Neka sveenik nad njim izvri obred pomirenja ovnom rtve naknadnice, i bit e mu oproteno.

  5:17 Ako tko i ne znajui pogrijei i uini togod to je Jahve zabranio, kriv je, pa neka snosi posljedice svoje krivnje.

  5:18 Neka sveeniku dovede za naknadnicu iz svoga stada ovna bez mane, prema tvojoj procjeni. Neka sveenik nad tim ovjekom izvri obred pomirenja za pogreku to je poinio u neznanju, i bit e mu oproteno.

  5:19 To je rtva naknadnica; on je doista bio odgovoran Jahvi."

  5:20 Jahve jo ree Mojsiju:

  5:21 "Kad se tko ogrijei i poini pronevjeru prema Jahvi prevarivi svoga blinjega u pologu ili pohrani, a tako i kraom ili iskoritavanjem svoga blinjega;

  5:22 ili, nae li to je bilo izgubljeno pa slae i krivo se zakune u bilo kojem grijehu to ga ovjek moe uiniti;

  5:23 ako tko tako pogrijei i kriv postane, onda ono to je kraom oduzeo ili to je iskoritavanjem namakao; ili polog to mu je bio povjeren; ili izgubljenu stvar to ju je naao;

  5:24 ili ono za to se bio krivo zakleo - neka u cijelosti vrati i, dodavi tome petinu, neka dadne onome kome pripada istoga dana kad spozna svoju krivnju.

  5:25 Neka potom sveeniku za naknadu, kao rtvu naknadnicu Jahvi, dovede iz svog stada jednoga ovna bez mane, prema tvojoj procjeni,

  5:26 a sveenik neka nad tim ovjekom izvri obred pomirenja pred Jahvom, i bit e mu oproteno, ma kakvo bilo nedjelo kojega je krivac."


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .