Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - JEREMIAH 36

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  36:1 etvrte godine Jojakima, sina Joijina, kralja judejskoga, uputi Jahve Jeremiji ovu rije:

  36:2 "Uzmi svitak i zapii na nj sve rijei koje ti kazah o Jeruzalemu, Judeji i svim narodima, od dana kad ti poeh govoriti, od dana Joijinih do dana dananjega.

  36:3 Moda e uti dom Judin o svim nesreama to sam ih naumio oboriti na njih te e se vratiti svaki sa svoga zlog puta, a ja u im oprostiti krivicu i grijeh njihov."

  36:4 Tada Jeremija dozva Baruha, sina Nerijina, i Baruh napisa na svitak, po kazivanju Jeremijinu, sve rijei koje mu Jahve bijae objavio.

  36:5 Tada Jeremija naredi Baruhu: "Meni nije slobodno te ne mogu poi u Dom Jahvin.

  36:6 Idi ti te na dan posta u Domu Jahvinu itaj narodu rijei Jahvine iz svitka to si ga po mojem kazivanju napisao. Proitaj ih i svim Judejcima koji su doli iz svojih gradova.

  36:7 Moda e se vapaji njihovi vinuti k Jahvi i moda e se obratiti svatko sa zloga puta svojega; jer je velik bijes i srdba kojima Jahve prijeti ovom narodu."

  36:8 I Baruh, sin Nerijin, uini sve kako mu prorok Jeremija bijae zapovjedio da proita rijei Jahvine u Domu Jahvinu.

  36:9 U petoj godini Jojakima, sina Joijina, kralja judejskoga, mjeseca devetoga, pozvae na post pred Jahvu sav narod jeruzalemski i sav narod to mogae stii iz gradova judejskih u Jeruzalem.

  36:10 Baruh svemu narodu proita rijei Jeremije iz svitka u Domu Jahvinu, u dvorani Gemarje, sina pisara afana, u gornjem predvorju pred Novim vratima Jahvina Doma.

  36:11 A kad Mikaj, sin afanova sina Gemarje, u iz knjige sve Jahvine rijei,

  36:12 sie u kraljevski dvor u sobu pisarovu, gdje upravo sjeahu svi dostojanstvenici: pisar Eliama, Delaja, sin emajin, Elnatan, sin Akborov, Gemarja, sin afanov, Sidkija, sin Hananijin, i svi drugi dostojanstvenici.

  36:13 Mikaj im kaza sve rijei to ih bijae uo kad ih je Baruh narodu itao iz knjige.

  36:14 Tada dostojanstvenici poslae Jehudija, sina Netanijina, i elemju, sina Kuijeva, Baruhu da mu kau: "Uzmi u ruke svitak iz kojega si itao narodu i doi!" Tada Baruh, sin Nerijin, uze svitak u ruke i doe k njima.

  36:15 Oni mi rekoe: "Hajde, sjedi i proitaj nam!" I Baruh im proita.

  36:16 Kad ue sve one rijei, uplaeno se pogledae i rekoe Baruhu: "Moramo sve to kazati kralju."

  36:17 I upitae Baruha: "Hajde, objasni nam kako ti napisa sve te rijei."

  36:18 Baruh e njima: "Jeremija mi je sve te rijei u pero kazivao, a ja sam ih crnilom u knjigu zapisao."

  36:19 Tada dostojanstvenici rekoe Baruhu: "Idi i sakrijte se, ti i Jeremija; nitko da ne zna gdje ste."

  36:20 I, pohranivi svitak u dvorani pisara Eliame, pooe kralju u dvorsko predvorje i sve mu ispripovjedie.

  36:21 Kralj posla Jehudija da donese svitak: on ga donese iz sobe pisara Eliame i proita ga kralju i dostojanstvenicima koji stajahu oko njega.

  36:22 Kralj je sjedio u zimskim odajama - bijae to u devetom mjesecu - a pred njim stajae raarena eravnica.

  36:23 I kako bi Jehudi proitao tri-etiri stupca, kralj bi ih rezao pisarskim perorezom i bacao u vatru na eravnice sve dok cio svitak ne bi uniten u vatri eravnice.

  36:24 Ni kralj ni njegove sluge ne prestraie se niti razderae haljina kad ue te rijei,

  36:25 pa ipak Elnatan, Delaja i Gemarja moljahu kralja da ne spali svitak, ali on ih ne poslua.

  36:26 Tada kralj zapovjedi kraljeviu Jerahmeelu i Seraji, sinu Azrielovu, i elemji, sinu Abdeelovu, da uhvate pisara Baruha i proroka Jeremiju. Ali ih Jahve bijae sakrio.

  36:27 Poto je dakle kralj spalio svitak s rijeima to ih Baruh bijae zapisao po Jeremijinu kazivanju, doe rije Jahvina Jeremiji:

  36:28 "Uzmi drugi svitak i upii u nj sve one rijei to bijahu na prvom svitku koji je Jojakim, kralj judejski, spalio.

  36:29 A protiv Jojakima, kralja judejskoga, ovako reci: Ovako govori Jahve: Spalio si svitak govorei: 'Zato si u njemu napisao da e doi kralj babilonski koji e opustoiti zemlju ovu i istrijebiti i ljude i stoku?'

  36:30 Zato ovako govori Jahve protiv Jojakima, kralja judejskoga: 'On nee imati potomka da sjedne na prijestolje Davidovo, a njegovo mrtvo tijelo bit e baeno na pripeku danju i noni mraz.

  36:31 Kaznit u njega, i potomstvo njegovo, i sluge njegove zbog njihova bezakonja, i svalit u na Jeruzalemce i na Judejce sve zlo kojim sam im prijetio, a nisu me sluali."

  36:32 Tada Jeremija uze drugi svitak, dade ga pisaru Baruhu, sinu Nerijinu, i on po kazivanju Jeremijinu upisa sve rijei knjige koju je Jojakim, kralj judejski, na eravnici spalio. I k njima je dopisano jo mnogo onakvih rijei.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .