Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 1SAMUEL 15

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  15:1 Jednom Samuel ree aulu: "Mene je Jahve poslao da te pomaem za kralja nad njegovim narodom Izraelom. Posluaj, dakle, rijei Jahvine.

  15:2 Ovako govori Jahve nad vojskama: 'Odluio sam osvetiti ono to je Amalek uinio Izraelu zatvarajui mu put kad je izlazio iz Egipta.

  15:3 Sada idi i udari na Amaleka, izvri "herem", kleto unitenje, na njemu i na svemu to posjeduje; ne tedi ga, pobij mukarce i ene, djecu i dojenad, goveda i ovce, deve i magarce!'"

  15:4 aul sazva narod te ih izbroji u Telamu: bijae ih dvije stotine tisua pjeaka (i deset tisua Judejaca).

  15:5 aul doe do amalekoga grada i postavi zasjedu u dolini potoka.

  15:6 Potom aul porui Kenijcima: "Otiite i odvojite se od Amaleana da vas ne bih istrijebio zajedno s njima, jer ste bili skloni svim Izraelcima kad su izlazili iz Egipta." I Kenijci se odvojie od Amaleana.

  15:7 aul potue Amaleane od Havile pa sve do ura, koji lei pred Egiptom.

  15:8 I iva uhvati Agaga, amalekog kralja, a sav narod zatre otricom maa, izvrujui "herem", kleto unitenje.

  15:9 Ali aul i narod potedjee Agaga i najbolje ovce i najbolja goveda, ugojenu stoku i jaganjce i sve to je bilo dobro. Na svemu tome ne htjedoe izvriti "herem"; nego to je god od stoke bilo bez cijene i vrijednosti, na tom izvrie "herem".

  15:10 Zato doe rije Jahvina Samuelu ovako:

  15:11 "Kajem se to sam aula postavio za kralja: okrenuo se od mene i nije izvrio mojih zapovijedi." Samuel se raalosti i svu je no vapio Jahvi.

  15:12 U rano jutro krenu Samuel da potrai aula. I javie Samuelu ovako: "aul je otiao u Karmel, i gle, podigao je ondje sebi spomenik; zatim je otiao dalje i siao u Gilgal."

  15:13 Kad je Samuel doao k aulu, ree mu aul: "Blagoslovljen da si od Jahve! Izvrio sam Jahvinu zapovijed."

  15:14 Ali Samuel upita: "Kakvo je to ovje blejanje to dopire do mojih uiju i mukanje goveda koje ujem?"

  15:15 A aul odgovori: "Dognali su ih od Amaleana, jer je narod potedio najbolje ovce i najbolja goveda da ih rtvuje Jahvi, tvome Bogu. Na svemu drugome izvrili smo 'herem'."

  15:16 A Samuel ree aulu: "Stani da ti kaem to mi je noas objavio Jahve." A on ree: "Govori!"

  15:17 Tada e Samuel: "Koliko god si malen sam u svojim oima, ipak si postao glavar Izraelovih plemena. Jahve te pomazao za kralja nad Izraelom.

  15:18 Jahve te poslao na vojni pohod i zapovjedio ti: 'Idi, izvri 'herem' na tim grenicima, na Amaleanima, vojuj na njih do istrebljenja.'

  15:19 Zato nisi posluao rijei Jahvine? Zato si se bacio na plijen i uinio ono to je zlo u Jahvinim oima?"

  15:20 aul odgovori Samuelu: "Ja sam posluao rije Jahvinu: poduzeo sam pohod kamo me poslao, doveo sam Agaga, amalekoga kralja, i izvrio 'herem' na Amaleanima.

  15:21 Ali je narod od plijena uzeo ovaca i goveda, i to najbolje na emu se imao izvriti 'herem', da rtvuje Jahvi, tvome Bogu, u Gilgalu."

  15:22 A Samuel odvrati: "Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslunost njegovu glasu? Znaj, poslunost je vrednija od najbolje rtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline.

  15:23 Nepokornost je kao grijeh aranja, samovolja je kao zloin s idolima. Ti si odbacio rije Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne bude vie kralj!"

  15:24 Tada aul odvrati Samuelu: "Zgrijeio sam to sam prekrio Jahvinu zapovijed i tvoje naredbe. Bojao sam se naroda i popustio njegovu zahtjevu.

  15:25 A sada mi oprosti moj grijeh i vrati se sa mnom da se poklonim Jahvi."

  15:26 Ali Samuel odgovori aulu: "Neu se vratiti s tobom: ti si odbacio Jahvinu rije, zato je Jahve odbacio tebe da ne bude vie kralj nad Izraelom."

  15:27 Kad se Samuel okrenuo da ode, aul vrsto uhvati skut njegova plata, ali se skut otkide.

  15:28 Tada mu ree Samuel: "Danas ti je Jahve otkinuo kraljevstvo nad Izraelom i dao ga tvome susjedu, koji je bolji od tebe." -

  15:29 Ipak, Slava Izraelova ne lae i ne kaje se, jer nije ovjek da bi se kajao. -

  15:30 aul ree: "Sagrijeio sam; ali mi sada uini ast pred starjeinama moga naroda i pred Izraelom i vrati se sa mnom da se poklonim Jahvi, tvome Bogu."

  15:31 I Samuel se vrati sa aulom i aul se pokloni Jahvi.

  15:32 Potom zapovjedi Samuel: "Dovedite k meni Agaga, amalekoga kralja!" I Agag doe k njemu opirui se i ree: "Zaista, smrt je gorka!"

  15:33 Samuel mu odvrati: "Kao to je tvoj ma mnogim enama oteo djecu, tako e meu enama tvoja majka ostati bez djeteta!" I Samuel posijee Agaga pred Jahvom u Gilgalu.

  15:34 Potom Samuel ode u Ramu, a aul se vrati svojoj kui u aulovu Gibeu.

  15:35 I Samuel nije vie vidio aula do svoga smrtnog dana. Samuel je tugovao zbog aula, ali se Jahve pokajao to je aula postavio za kralja nad Izraelom.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .