Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - JUDGES 19

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  19:1 U ono vrijeme kad u Izraelu jo ne bijae kralja, ivio neki ovjek, levit, kao doljak na kraju Efrajimove gore. Uzeo on za inou enu iz Judina Betlehema.

  19:2 Rasrdivi se jednom, njegova ga inoa ostavi i vrati se u oevu kuu u Judin Betlehem i bila je ondje neko vrijeme, kakva etiri mjeseca.

  19:3 Njen mu ode k njoj da je urazumi i dovede natrag; imao je sa sobom slugu i dva magarca. Dok je prilazio kui oca mlade ene, opazi ga tast i veselo mu izie u susret.

  19:4 Tast, otac mlade ene, zadri ga tri dana kod sebe te su jeli, pili i noivali.

  19:5 etvrtoga dana uranie; levit se spremao da ide, kad otac mlade ene ree zetu: "Okrijepi se zalogajem kruha, pa onda idite."

  19:6 I tako sjedoe te su obojica jela i pila, a onda otac mlade ene ree ovjeku: "Hajde, ostani jo noas i proveseli se!"

  19:7 A kad ovjek ustade da poe, tast uze navaljivati na njega te on jo jednom ondje prenoi.

  19:8 Petoga dana levit urani da krene, ali mu otac mlade ene ree: "Okrijepi se najprije!" Tako su proveli vrijeme jedui zajedno dok se nije nagnuo dan.

  19:9 Mu ustade da ide, s inoom i slugom, kad mu tast, otac mlade ene, ree: "Evo se dan nagnuo k veeru. Prenoi jo ovdje i proveseli se, pa sutra uranite na put i vratite se svom atoru."

  19:10 Ali ovjek ne htjede prenoiti nego ustade i krenu. Tako je doao do pred Jebus, to jest Jeruzalem. S njim su bila dva osamarena magarca, inoa i sluga.

  19:11 Kad su bili blizu Jeruzalema, dan se ve jako nagnuo, pa sluga ree svome gospodaru: "Hajde da se svratimo u taj jebusejski grad da tu prenoimo."

  19:12 Ali mu gospodar odgovori: "Neemo se svraati u grad tuinaca koji nisu Izraelci, nego emo ii do Gibee."

  19:13 Jo ree sluzi: "Hajde, pourimo se da stignemo u koje od tih mjesta gdje emo prenoiti, u Gibeu ili Ramu."

  19:14 I prooe, nastavljajui put. Kad su stigli pred Benjaminovu Gibeu, sunce je zapadalo.

  19:15 Oni skrenue onamo da prenoe u Gibei. Uavi, levit sjede na gradskom trgu, ali ne bijae nikoga da ih primi u kuu da prenoe.

  19:16 I doe neki starac koji se predveer vraao s posla u polju. Bijae to ovjek iz Efrajimove gore; ivljae u Gibei kao doljak, a svi itelji toga mjesta bijahu Benjaminovci.

  19:17 Podigavi oi, ugleda putnika na gradskom trgu: "Odakle dolazi i kamo e?" - upita ga starac.

  19:18 A on mu odgovori: "Idemo od Judina Betlehema, na kraj Efrajimove gore. Ja sam odande. Iao sam u Judin Betlehem i vraam se kui, ali nema nikoga da me primi k sebi u kuu.

  19:19 Imam i slame i krme za svoje magarce, a i kruha i vina za sebe, za svoju enu i za momka koji prati mene, tvoga slugu. Imamo svega dosta."

  19:20 "Mir s tobom i dobro mi doao", odgovori starac. "Moja je briga to ti je potrebno, samo nemoj noiti na trgu."

  19:21 I uvede ga u svoju kuu i baci krme magarcima. Putnici su oprali noge, a onda jeli i pili.

  19:22 Dok su se oni krijepili, gle, neki graani, opaki ljudi, okruie kuu i, lupajui svom snagom o vrata, rekoe starcu, gospodaru kue: "Izvedi toga ovjeka to je uao u tvoju kuu da ga se namilujemo."

  19:23 Tad izie domain iz kue i ree im: "Ne, brao moja, ne inite zla. Taj je ovjek uao u moju kuu, zato ne inite bezakonja.

  19:24 Evo, moja je ki djevica, prepustit u vam je. inite od nje to vam drago, ali ovom ovjeku ne inite bezakonja."

  19:25 Ljudi ga ne htjedoe posluati. Tad onaj ovjek uze inou te im je izvede. Oni su je silovali i zlostavljali svu no do jutra, a kad je zora zabijeljela, pustie je.

  19:26 Pred zoru ena doe i pade na ulaz kue onog ovjeka gdje je bio njen gospodar i leala je ondje dok se nije razdanilo.

  19:27 Njen je gospodar ujutro ustao, otvorio kuna vrata te iziao da nastavi put, kad spazi enu, svoju inou, kako lei na kunim vratima s rukama na pragu.

  19:28 "Ustani, idemo!" - ree joj. Ali ne bijae odgovora. Onda je uze, natovari na magarca i krenu na put da se vrati kui.

  19:29 Kada je doao kui, tre no i uze mrtvo tijelo inoino, rasijee ga, ud po ud, na dvanaest dijelova te ih razasla u sve krajeve Izraela.

  19:30 I tko god vidje ree: "Ovakvo to se nije dogodilo od dana kada su Izraelci izali iz Egipta do dananjeg dana. Valja o tome promisliti, vijeati i govoriti."


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .