Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - DEUTERONOMY 12

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  12:1 Ovo su zakoni i uredbe to vam ih valja drati i vriti u zemlji koju vam Jahve, Bog otaca vaih, daje u posjed za sve dane to budete ivjeli na zemlji.

  12:2 Sravnite sa zemljom sva mjesta na kojima su narodi koje ete protjerati iskazivali tovanje svojim bogovima, nalazila se ona na visokim brdima, na humovima ili pod kakvim zelenim drvetom.

  12:3 Poruite njihove rtvenike, porazbijajte njihove stupove, spalite im aere; smrvite kipove njihovih bogova, zatrite im imena s onih mjesta.

  12:4 Jahvi, Bogu svome, nemojte onako iskazivati tovanje.

  12:5 Jahvu, Boga svoga, traite jedino na mjestu koje je on odabrao, sred svih vaih plemena, da ondje stavi svoje ime i da ondje prebiva;

  12:6 onamo donosite svoje paljenice i svoje klanice, svoje desetine i darove svojih ruku, svoje zavjetne i dragovoljne prinose i prvine od svoga krupnoga i sitnoga blaga.

  12:7 Blagujte ondje, vi i vae obitelji, u nazonosti Jahve, Boga svoga; veselite se svime to su vae ruke namaknule i to vam je Jahve, Bog va, blagoslovom udijelio.

  12:8 Nemojte raditi ak ni kako radimo ovdje danas - svatko to se njemu ini dobro -

  12:9 jer jo niste stigli u Poivalite, u batinu koju ti daje Jahve, Bog tvoj.

  12:10 Ali kad prijeete preko Jordana i nastanite se u zemlji koju vam Jahve, Bog va, daje u batinu, kad vas smiri od svih neprijatelja koji budu oko vas te budete ivjeli bez straha,

  12:11 onda ete donositi sve to vam nareujem: svoje paljenice, svoje klanice, svoje desetine, darove svojih ruku i sve svoje izabrane zavjetnice koje budete zavjetovali Jahvi - na mjesto koje Jahve, Bog va, odabere da ondje nastani svoje ime.

  12:12 Veselite se tada pred Jahvom, Bogom svojim, vi, vai sinovi i keri, vae sluge i slukinje i levit koji bude u vaim gradovima, jer on nema s vama udjela ni batine.

  12:13 Pazi da ne prinosi svojih rtava paljenica na bilo kojem mjestu to ga zamijeti,

  12:14 nego samo na mjestu to ga odabere Jahve, u jednome od tvojih plemena. Tu prinosi svoje paljenice i tu obavljaj sve to ti nareujem.

  12:15 Ali svaki put kad ti srce zaeli, moe zaklati i jesti mesa u svim svojim gradovima, prema blagoslovu koji ti Jahve, Bog tvoj, bude davao. I neist i ist moe ga jesti, kao da je od srne ili jelena.

  12:16 Ali krvi nemojte blagovati; istoite je na zemlju kao vodu.

  12:17 Po svojim gradovima nemojte jesti desetine svoga ita, svoga vina, svoga ulja ni prvine svoga krupnog ili sitnog blaga; niti ita od svojih zavjetovanih i od svojih dragovoljnih prinosa, ni od prinosa svojih ruku,

  12:18 nego e to blagovati pred Jahvom, Bogom svojim, u mjestu koje Jahve, Bog tvoj, odabere, ti, tvoj sin, tvoja ki, tvoj sluga, tvoja slukinja i levit koji bude u tvojim gradovima. Proveseli se u nazonosti Jahve, Boga svoga, svime to ti ruka namakne.

  12:19 Pazi da nikad ne zaboravi levita dok si na svojoj zemlji.

  12:20 Kad ti Jahve, Bog tvoj, proiri tvoje podruje, kao to ti je rekao, i ti rekne: 'Ja bih jeo mesa' - jer eli jesti mesa - moe ga jesti koliko ti dua eli.

  12:21 Bude li mjesto koje Jahve, Bog tvoj, odabere da u njemu svoje ime smjesti daleko od tebe, onda moe zaklati bilo to od svoje krupne ili sitne stoke to ti je Jahve dadne - kako sam ti ve naredio - te jesti u bilo kojem svome gradu koliko ti dua eli.

  12:22 Jedi ga ipak onako kako se jede srna ili jelen: neka ga jedu zajedno isti i neisti.

  12:23 Samo, pazi da ne jede krvi! Ta krv je ivot. Ne smije jesti ivot s mesom.

  12:24 Ne blaguj je; istoi je na zemlju kao vodu.

  12:25 Ne smije je jesti, da bude dobro i tebi i tvojim sinovima poslije tebe kad ini to je pravo u oima Jahvinim.

  12:26 Ali svoje posveene prinose i svoje zavjetne prinose uzmi i nosi na mjesto koje Jahve odabere.

  12:27 Tu prinesi svoje paljenice, meso i krv, na rtveniku Jahve, Boga svoga. Ali krv od svojih klanica istoi na rtvenik Jahve, Boga svoga, a meso pojedi.

  12:28 Dri i vri sve ove naredbe to ti ih propisujem, da bude dobro zauvijek tebi i tvojim sinovima poslije tebe kad ini to je dobro i pravedno u oima Jahve, Boga svoga.

  12:29 A kad Jahve, Bog tvoj, istrijebi narode na koje ide da ih otjera s posjeda ispred sebe i kad ih otjera te se u njihovoj zemlji nastani,

  12:30 uvaj se da ne padne u zamku; ne poi za njima poto budu uniteni ispred tebe. Ne istrauj o njihovim bogovima i ne govori: 'Kako su oni narodi tovali svoje bogove, tako u i ja.'

  12:31 Nemoj onako postupati prema Jahvi, Bogu svome. Ta Jahvi je zazorno i mrsko sve to su oni inili svojim bogovima. ak su svoje sinove i keri spaljivali u ast svojim bogovima.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .