Bad Advertisement?

Are you a Christian?

Online Store:
 • Visit Our Store • CROATIAN BIBLE - 2SAMUEL 13

  PREVIOUS CHAPTER - NEXT CHAPTER - FONTS - HELP


  13:1 A potom se dogodi ovo: Davidov sin Abalom imao je lijepu sestru po imenu Tamaru i u nju se zaljubio Davidov sin Amnon.

  13:2 Amnon se toliko muio da se gotovo razbolio radi svoje sestre Tamare: jer ona bijae djevica, pa Amnon nije vidio mogunosti da joj uini bilo to.

  13:3 Ali imae Amnon prijatelja po imenu Jonadaba, sina Davidova brata imeja; a Jonadab bijae vrlo domiljat.

  13:4 I upita on Amnona: "Odakle to, kraljev sine, da si svako jutro mlitav? Ne bi li mi kazao?" A Amnon mu odgovori: "Zaljubljen sam u Tamaru, sestru svoga brata Abaloma."

  13:5 A Jonadab mu ree: "Lezi u postelju i priini se bolestan, pa kad doe tvoj otac da te pohodi, ti mu reci: 'Dopusti da doe moja sestra Tamara da mi dade jesti; ako ona pred mojim oima zgotovi jelo da to vidim, onda u iz njezine ruke jesti.'"

  13:6 Amnon, dakle, lee i priini se bolestan. Kad je doao kralj da ga pohodi, ree Amnon kralju: "Dopusti da doe moja sestra Tamara da pred mojim oima zgotovi koji kola i ja u se okrijepiti iz njezine ruke."

  13:7 Tada David porui Tamari u palau: "Idi u kuu svoga brata Amnona i priredi mu jelo!"

  13:8 Tamara ode u kuu svoga brata Amnona. A on leae. Uze ona brana, umijesi ga, naini kolae pred njegovim oima te ih ispee.

  13:9 Potom uze tavu i istrese je preda nj, ali Amnon ne htjede jesti nego ree: "Otpremite sve odavde!" I svi izioe od njega.

  13:10 Tada Amnon ree Tamari: "Donesi mi jelo u spavaonicu da se okrijepim iz tvoje ruke!" I Tamara uze kolae koje bijae zgotovila i donese ih svome bratu Amnonu u spavaonicu.

  13:11 A kad mu je pruila da jede, on je uhvati rukom i ree joj: "Doi, sestro moja, lezi sa mnom!"

  13:12 A ona mu ree: "Nemoj, brate moj! Ne sramoti me jer se tako ne radi u Izraelu. Ne ini takve sramote!

  13:13 Kuda bih ja sa svojom sramotom? A i ti bi bio kao bestidnik u Izraelu! Nego govori s kraljem: on me nee uskratiti tebi!"

  13:14 Ali je on ne htjede posluati, nego je svlada i lee s njom.

  13:15 Nato je odmah zamrzi silnom mrnjom te je mrnja kojom ju je zamrzio bila vea od ljubavi kojom ju je prije ljubio. I ree joj Amnon: "Ustani! Odlazi!"

  13:16 A ona mu odvrati: "Ne, brate moj! Ako me sad otjera, bit e to vee zlo od onoga koje si mi uinio!" Ali je on ne htjede sluati,

  13:17 nego dozva momka koji ga je sluio i zapovjedi mu: "Otjeraj ovu od mene, izbaci je i zakljuaj vrata za njom!"

  13:18 (A ona je imala na sebi haljinu s dugim rukavima, jer su se neko u takve haljine oblaile kraljeve keri dok su bile djevojke.) Sluga je izvede van i zakljua vrata za njom.

  13:19 Tada Tamara uze praine i posu se njom po glavi, razdrije haljinu s dugim rukavima koju je imala na sebi, stavi ruku na glavu i ode viui glasno dok je ila.

  13:20 A njezin je brat Abalom upita: "Je li moda tvoj brat Amnon bio s tobom? Ali sada, sestro moja, uti: brat ti je! Ne uzimaj to k srcu!" Tako je Tamara ostala osamljena u kui svoga brata Abaloma.

  13:21 Kad je kralj David uo sve to se dogodilo, vrlo se razgnjevi, ali ne htjede alostiti svoga sina Amnona, koga je ljubio jer mu bijae prvoroenac.

  13:22 A Abalom ne ree Amnonu ni rijei, ni zle ni dobre, jer je Abalom zamrzio Amnona to mu osramoti sestru Tamaru.

  13:23 A poslije dvije godine imao je Abalom strienje ovaca u Baal Hasoru kod Efrajima; i Abalom pozva svu kraljevu obitelj.

  13:24 Abalom doe kralju i ree mu: "Evo, tvoj sluga ima strienje ovaca, pa neka se kralj i njegovi dvorani udostoje doi svome sluzi."

  13:25 Ali kralj odgovori Abalomu: "Ne, sine, neemo doi svi, da ti ne budemo na teret." Abalom ustraja, ali kralj ne htjede ii, nego ga blagoslovi i otpusti.

  13:26 Ali Abalom nastavi: "Ako ti nee, dopusti da bar moj brat Amnon poe s nama." A kralj ga upita: "Zato da ide s tobom?"

  13:27 Ali je Abalom i dalje navaljivao te David naposljetku pusti s njim Amnona i sve kraljeve sinove. Abalom priredi kraljevsku gozbu

  13:28 i zapovjedi svojim slugama ovako: "Pazite! Kad se Amnonu razveseli srce od vina i ja vam viknem: 'Ubijte Amnona!' tada ga pogubite! Ne bojte se, jer vam tako zapovijedam! Ohrabrite se i pokaite se junaci!"

  13:29 I Abalomove sluge uinie s Amnonom kako im zapovjedi Abalom. Tada skoie svi kraljevi sinovi, pojahae svaki svoju mazgu i pobjegoe.

  13:30 Dok su oni jo bili na putu, doe ovakva vijest Davidu: "Abalom je pobio sve kraljeve sinove, nije ostao od njih ni jedan jedini."

  13:31 Kralj ustade, razdrije svoje haljine i baci se na zemlju; i svi njegovi dvorani koji stajahu oko njega razdrijee svoje haljine.

  13:32 Ali Jonadab, sin Davidova brata imeja, progovori ovako: "Neka ne govori moj gospodar da su pobili sve mladie, kraljeve sinove, jer je poginuo samo Amnon: na Abalomovu licu mogla se predviati nesrea od onoga dana kad je Amnon osramotio njegovu sestru Tamaru.

  13:33 Zato neka sada moj gospodar i kralj ne misli u srcu da su svi kraljevi sinovi poginuli. Poginuo je samo Amnon,

  13:34 a Abalom je pobjegao." A momak koji bijae na strai podie oi i ugleda mnotvo naroda gdje silazi cestom od Horonajima. Straar doe i javi kralju: "Vidio sam ljude gdje silaze cestom od Horonajima po gorskom obronku."

  13:35 Tada Jonadab ree kralju: "Evo stigoe kraljevi sinovi! Dogodilo se kako je rekao tvoj sluga."

  13:36 Tek to je to izrekao, a to kraljevi sinovi uoe i zaplakae u sav glas; a i kralj i svi njegovi dvorani plakahu.

  13:37 Abalom pak bijae pobjegao i otiao k Talmaju, sinu Amihudovu, geurskom kralju. A David tugovae za svojim sinom bez prestanka.

  13:38 A poto je Abalom pobjegao i otiao u Geur, ostao je ondje tri godine.

  13:39 Kralj David prestao se srditi na Abaloma jer se utjeio zbog smrti Amnonove.


  NEXT CHAPTER - CROATIAN BIBLE & INDEX

  God Rules.NET
   100 +   .